Esas olarak hasta sağ kalımı ve ülke ekonomisi açısından en etkin tedavi yöntemidir. Ünitemizde devamlı diyaliz programına alınan her hasta tranplantasyon konusunda bilgilendirilmektedir. Ülkemizde yaklaşık 100 e yakın merkezde böbrek nakli yapılabilmektedir. Bunların hemen hepsi SGK ile anlaşmalı olup tüm SGK lı hastalar bu merkezlerden istifade edebilirler.
Nakil isteyen her hasta önce istediği bir merkeze ( hastaneye ) kaydını yaptırır. Nakil için uygun olmayan bazı durumlar vardır. Hastada aktif kanser bulunması, ileri derecede organ ( kalp akciğer ) yetmezliklerinin bulunması, enfeksiyon varlığı, bunama, beklenen yaşam süresinin 5 seneden az olması gibi hallerde transplantasyon uygun değildir.
Nakilden önce hastanın kaydolduğu merkezde hastaya bazı tetkikler yapılacaktır. Başlıcaları : Gerekli kan tahlillerinin yanı sıra Akciğer grafisi, akciğer fonksiyonlarının değerlendirilmesi, kalp ve dolaşım sistemi muayenesi ( EKG, Efor testi , ekokardiografi, periferik doppler US), Mide ve barsak taramaları ( gastroskopi, kolonoskopi , batın ultrasonografisi), gereğinde KBB, Göz ve diş hastalıkları taramaları, kadınlarda 40 yaştan sonra mamografi, jinekolojik muayene, ürolojik muayene, cildiye muayenesi.
Nakilde verici olarak ya canlı donör kullanılır ya da kadavradan böbrek alınır. Canlı donörden alınan böbreğin yaşam süresi kadavradan alınan böbreğe göre daha uzun olmaktadır.